سه نوزاد که دچار مشکل راههای تنفسی بودند، حالا به مدد استفاده از پرینت "4-D" زندگی دوبارهای یافتهاند و سالم و سرحال هستند. سه سال پس از اینکه استفاده از چاپگرهای اعضای بدن به صورت عملی ممکن شد، حالا دانشمندان از موفقیت استفاده از این شیوه در ساختن نای مصنوعی برای سه کودک گزارش میدهند و میگویند، هر سه کودک حالا میتوانند خودشان و بدون نیاز به دستگاه تنفس مصنوعی نفس بکشند. این گروه از پژوهشگران میگویند که نای ساخته شده در مورد هر کودک کاملا براساس جثه و شکل دستگاه هوایی او طراحی و ساخته شده و تازه این راههایهوایی همراه با رشد کودک بزرگتر میشود تا در هر سنی مناسب او باشد. دانشمندان این ویژگی اعضای به اصطلاح «پرینت شده» را بعد چهارم این اعضا دانستند و میگویند، نای ساخته شده توسط پرینتر نه سه بعدی بلکه چهار بعدی است و این مزیت آن به تراشههای مصنوعی است.
حالا این گروه از دانشمندان میگویند که قصد دارند، شیوه ابداعی خود را برای کودکانی که در وضعیت بحرانی نیستند هم به کار بگیرند. دکتر گلن گرین از دانشگاه میشیگان که عضو ارشد این تیم تحقیقاتی بوده است، میگوید: «ما با این شیوه توانستیم درمانی برای حالتی پیدا کنیم که قرنها است باعث مرگ کودکان میشود. به نظر میرسد این شیوه درمانی کاملا مناسب برای این بیماریهای آزاردهنده و بحرانی است.»
سه کودکی که برای اولین بار این نایها را دریافت کردند، از تراکئوبرونکومالاسیا رنج میبرند و راههای هوایی آنها آنقدر ضیعف بود که باعث روی هم خوابیدن آنها میشد. «این کودکان واقعا ضعیف بودند و به سختی اذیت میشدند... آنها تقریبا تمام زندگی خود را در بخش مراقبتهای ویژه سپری کرده بودند و هر سه تراکئوستومی شده بودند و امید چندانی به حیات طولانی مدت آنها نبود. برای اینکه آنها کمتر آزار ببینند، پزشکان اکثر مواقع آنها را با دارو بیحس میکردند و گاه حتی مجبور میشدند که به آنها داروهای فلجکننده بدهند...» دکتر گرین ادامه میدهد: «هیچ درمانی برای این کودکان در دسترس نبود، اما حالا و با این درمان جدید حالا این کودکان از بیمارستان مرخص شدهاند، یاد گرفتهاند بنشینند یا بلند شوند، راه بروند و در همه این حالتها مشکلی ندارند و دیگر هم نیازی به دارویی برای سداسیون ندارند.»
کودکان مبتلا به تراکئوبرونکومالاسیا اگر به حدود سه سالگی برسند مشکلشان حل میشود، اما در سنین پایین این بیماری بسیار خطرناک است و جان بسیاری از مبتلایان را میگیرد. دکتر مانوئل سرزین، یکی دیگر از پزشکان این تیم، میگوید: «ما از شیوهای استفاده کردیم که در آن نای ساخته شده با رشد بچهها بزرگتر میشود، این اتفاق تا سه سالگی آنها ادامه مییابد و پس از آن امیدواریم که مشکل این بچهها حل شود.»
کایبا جیانفریدو، گارت پاترسون و یان اوبریچ، سه کودکی هستند که از این شیوه برای آنها استفاده شده است، از میان آنها کایبا، اولین کودکی بود که در اواخر سال 2013 این شیوه برای او مورد استفاده قرار گرفت، حالا او سه ساله است و قرار است به مهدکودک برود. آپریل جیانفریدو مادر کایبا میگوید: «اولین بار که پسرم بستری شد، پزشکان به ما کفتند که او زنده نمیماند. بعد از آن تیم تحقیقات به ما گفتند که این شیوه را میخواهند امتحان کنند، ترسناک بود که اولین کسی باشی که این شیوه را روی کودکت امتحان میشود، اما حالا خوشحالم که این اتفاق افتاده و جان کودکم نجات یافته است.» دکتر گرین میگوید: «چیزی که ساختیم حتی از تصور خودمان هم بهتر کار کرده است. خوشبختانه میتوانیم بگوییم که این شیوه میتواند یک درمان خوب برای همه کودکانی باشد که از این بیماری مرگبار رنج میبرند.»
گارت پترسون هم حالا 2 ساله است و از دستگاه ونتیلاتور جدا شده است. یان اوبریچ 17 ماهه هم برای اولین بار با برادرش بازی کرده و دچار مشکل تنفسی نشده است. مگان اوبریچ، مادر او، میگوید: «هر روز از خداوند تشکر میکنم که این فرصت را به ما داد تا کودکمان را نجات دهیم.» تیم درمان این پروژه حالا مشغول مذاکره برای انجام این شیوه روی 30 کودک به صورت همزمان و بررسی نتایج و عوارض احتمالی است. جالب است که قیمت وسیله ساخته شده توسط پرینتر تنها 10 دلار است.
منبع: today.com