روشهایی ساده برای نگهداری اصولی رب گوجه فرنگی و تشخیص اصولی رب گوجه فرنگی بهتر و سالمتر در این مفاله توضیح داده خواهد شد.
اگر بافت و قوام رب گوجه فرنگی در فریزر به هم نریزد و آسیب نبیند، فریز کردن آن اشکالی ندارد. پیشنهاد بهتر این است که قوطیهای رب را در اندازههای کوچکتر بخرید تا با چندبار مصرف تمام شوند و به نگهداری طولانی نیاز نداشته باشند. بهتر است بعد از باز کردن در قوطی رب آن را در شیشه تمیز و خشکی خالی کنید و حتما در ظرف را ببندید و در یخچال بگذارید. هر چه محل نگهداری رب خنکتر باشد، دیرتر کپک میزند و مدت ماندگاری آن افزایش مییابد. قاشقی که برای برداشتن رب استفاده میکنید نیز باید خشک و تمیز باشد. از وارد کردن قاشقهای خیس، چرب یا آلوده به سایر غذاها به ظرف رب خودداری کنید. اگر رب مثل ربهای خانگی بدون مواد نگهدارنده باشد، با وجود رعایت تمام این نکتهها باز هم ممکن است در طولانیمدت کپک بزند. به همین دلیل برخی افراد آن را در فریزر نگهداری میکنند. متاسفانه بسیاری بر این باورند ربی که زودتر کپک بزند، کیفیت پایینی دارد و هر ربی که ماندگاری بالایی داشته باشد و مدت زیادی سالم بماند، بهتر است. در حالی که از نظر بهداشتی این باور کاملا برعکس است. برخی کارخانه ها برای ماندگاری بیشتر مواد غذایی، مقدار زیادی مواد نگهدارنده ضدکپک به آن اضافه میکنند. مصرف کننده هم چون میبیند رب مدت طولانی در یخچال مانده و کپک نزده است، از آن تعریف میکند در حالی که این نشاندهنده آن است که رب کیفیت مناسبی ندارد. اگر خودتان رب گوجهفرنگی را در خانه تهیه میکنید، میتوانید با انجام چند راهکار کپک زدن آن را به تعویق بیندازید؛ مثلا میتوانید پس از پخت و ریختن رب در ظروف شیشهای خشک و تمیز، به میزان یکی دو سانتیمتر روی سطح آن نمک بریزید تا مانع کپک زدنش شود. البته یادتان باشد هرگاه خواستید از آن استفاده کنید، لایه رویی را دور بریزید. راهکار بعدی این است که شیشه رب را در ظرف آب جوش یا ماکروویو قرار دهید زیرا حرارت باعث از بین رفتن میکروبهای داخل رب و ظرف شیشهای میشود، در نتیجه ماندگاری آن افزایش پیدا میکند.
ربی که در صنعت تهیه و وارد بازار میشود، رب سال و رب پارسال است. رب سال ربی است که در تابستان و از گوجه فرنگی های همان سال تهیه میشود. کارخانه های تهیه رب، کارخانه های چهارفصلی نیستند و معمولا علاوه بر رب، محصولات دیگری هم تولید میکنند. آنها در فصل تابستان مقدار زیادی رب تهیه میکنند که البته همه آنها به فروش نمیرسد. باقیمانده ربهای تهیهشده در ظروف پلاستیکی ریخته میشود و برای اینکه کپک نزنند لایهای نمک روی آنها میریزند. این ربها به تدریج تا تابستان سال آینده وارد بازار میشوند. به این ربها رب پارسال میگویند. توصیه ما به مردم این است که در فصل تابستان به جای رب، از گوجه فرنگی تازه استفاده کنند تا هم از مواد غذایی مفید آن بهره ببرند و هم از نظر ایمنی غذا خیالشان آسوده باشد. در حالت عادی رب باید فقط مخلوطی از گوجه فرنگی، نمک و یک ماده ضدقارچ باشد اما متاسفانه در این صنعت تقلب زیادی انجام میگیرد که البته مقداری از آن مربوط به دیدگاه مصرف کنندگان است. خیلی ها دوست دارند رب گوجهفرنگی قرمز خوشرنگ باشد. درحالی که وقتی گوجه فرنگی پخته میشود، هیچگاه چنین رنگی نمیدهد. از این رو بسیاری از کارخانه ها به رب پخته شده رنگ قرمز خوراکی اضافه میکنند. برخی هم دوست دارند غلظت رب به قدری زیاد باشد که به شکل قالبی از ظرفش خارج شود. متاسفانه تولیدکنندهها هم با افزودن برخی مواد طبیعی و غیرطبیعی از جمله آنچه به آنها اشاره کردهاید، این کار را انجام میدهند.