دستورالعملهای تشخیص زودهنگام سرطان روده بزرگ و سرطان پستان و انجام غربالگریهای برای بزرگسالان:
پولیپها و سرطان روده بزرگ
تمامی زنان و مردان باید از سن 50 سالگی، یکی از برنامههای غربالگری زیر را آغاز کنند: تستهایی که پولیپها و سرطان را پیدا میکنند: سیگموئیدوسکوپی قابل انعطاف (هر 5 سال یکبار) یا کولونوسکوپی (هر 10 سال یکبار) یا انمای باریوم به روش دابل کنتراست (در این روش، مخاط روده با باریوم پوشیده و با تزریق هوا، روده متسع میشود، هر 5 سال یکبار) یا سیتی کولونوگرافی (کولونوسکوپی مجازی، هر 5 سال یکبار). در همه موارد (به غیر از کولونوسکوپی)، اگر نتیجه تست مثبت بود، باید کولونوسکوپی انجام شود.
تستهایی که در اصل سرطان را پیدا میکنند: تست خون مخفی مدفوع که برپایه گایاک باشد (سالانه) یا تست ایمونوشیمیایی مدفوع (سالانه) یا تست DNA مدفوع (هر 3 سال یکبار). در مورد این تستها، انواع با حساسیت زیاد آنها همراه با روش نمونهگیری چندگانه که در خانه گرفته میشود، باید مورد استفاده قرار گیرد. اگر هریک از نتایج مثبت بود، انجام کولونوسکوپی الزامی است.
اگر تستهایی که برای یافتن سرطان و پولیپ زودهنگام طراحی شدهاند، در دسترس شما قرار دارند، توصیه میشود از آنها استفاده کنید. در این رابطه میتوانید با پزشک خود صحبت کنید تا مشخص شود، بهترین تست برای شما کدام است.
بعضی افراد به دلیل سابقه شخصی یا خانوادگی، باید با برنامه متفاوتی مورد غربالگری قرار گیرند. در مورد سابقه خود از این نظر، با پزشکتان صحبت کنید تا بهترین برنامه غربالگری که مناسب وضعیت شما است، انتخاب شود.
سرطان پستان
زنان از سن 40 سالگی، توصیه به انجام ماموگرافی سالانه میشوند و انجام آن تا زمانی که فرد از نظر سلامت در وضعیت خوبی قرار دارد، باید ادامه داشته باشد.
معاینه بالینی پستان، برای زنان در سنین دهه 20 و 30، هر 3 سال یکبار، و برای زنان 40 سال و بالاتر سالانه توصیه میشود.
زنان باید ظاهر طبیعی پستان خود را بشناسند و هرگونه تغییری را که در پستان مشاهده یا احساس کردند، فورا به پزشک خود اطلاع دهند. زنانی که وارد دهه 20 عمر خود میشوند، میتوانند خود معاینه پستان را انجام دهند.
بعضی زنان، به دلیل داشتن سابقه خانوادگی یا زمینه ژنتیکی یا دیگر عوامل خطر معین، باید علاوه بر ماموگرافی با ام. آر. آی هم غربالگری شوند. البته تعداد زنانی که در این دسته قرار میگیرند، کم هستند. با پزشک خود در مورد سابقه خانوادگی خود صحبت کنید و از وی بپرسید که آیا باید تستهای اضافی را در سنین کمتر انجام دهید یا خیر.